Selecteer een pagina

Toespraak van Gezaghebber Edison Rijna op 19 september

Beste burgers, vanochtend hebben we de nieuwe cijfers bekendgemaakt. Vandaag, zaterdag 19 september zijn er in totaal 16 nieuwe cases van besmetting op Bonaire vastgesteld. Zo meteen zal dr. Marian Luinstra-Passchiervan publieke gezondheidszorg ingaan op de cijfers.

Hoewel het bij het grootste deel van de besmettingen gaan om geen tot milde klachten, betekent dit dat we in een fase zijn gekomen dat er strengere maatregelen noodzakelijk zijn.

Dit om verdere verspreiding van het virus op ons eiland te voorkomen.

Alle maatregelen gaan in op 20 september om 00.00 uur in, en het is een lichte versie van een lock down.

Deze maatregelen gelden voor 10 dagen, dus tot en met 30 september 23.59 uur.

Wat zijn de maatregelen:

 • Uitgangspunt blijft: blijf zoveel mogelijk thuis
 • Thuis werken wordt zoveel mogelijk gestimuleerd
 • De bouwsector mag blijven functioneren
 • Alle eet- en drinkgelegenheden worden gesloten. Bezorgen en afhalen mag wel tot max. 20.00 uur
 • Alle bedrijven die zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging uitoefenen worden gesloten (denk aan kappers, nagelstylistes etc.)
 • Alle sportscholen worden gesloten, sporten in de open lucht met vluchtig contact, zonder publiek is wel toegestaan.
 • Casino’s worden gesloten.
 • Begrafenissen zijn toegestaan met max 10 personen in de afscheidsruimte
 • Huwelijksvoltrekkingen bij de burgerlijke stand zijn toegestaan zonder genodigden
 • Ouderenopvang mag open blijven maar met richtlijnen van Publieke Gezondheid
 • Alle winkels, bedrijven en instellingen worden gesloten met uitzondering van: vitale sectoren zoals zorg (ook mantelzorg), overheid, financiele instellingen, organisaties zoals Selibon, BIA en WEB
 • Wel blijven open: de botika’s, supermarkten, pompstations en bouwmateriaal winkels, tot maximaal 20.00 uur. Bezoekers wordt gevraagd zich te houden aan het deurbeleid en de maximale capaciteit van de winkels
 • De scholen en kinderopvang blijven open, onder strenge voorwaarden van Publieke Gezondheid. Als er mensen positief testen zullen de nodige maatregelen worden genomen om verspreiding te voorkomen.
 • Vervoer van mensen met essentiele beroepen in busjes, mag alleen als passagiers en chauffeur mondkapjes dragen.
 • Religieuze activiteiten zijn toegestaan met maximaal 10 mensen.
 • Alle evenementen (APK vergunning plichtig) en samenkomsten worden afgelast met uitzondering van samenkomsten in verband met crisis overleg. Samenscholingen mogen uit maximaal 10 personen bestaan
 • Ik heb een verzoek ingediend om Bonaire een code oranje bestemming te maken. Indien dit toegewezen wordt, zijn vluchten uit Nederland nog wel toegestaan, maar geadviseerd wordt alleen noodzakelijke reizen te maken.
 • Interinsulaire vluchten blijven zoals het was: alleen voor repatrianten en essentiele beroepen.

Het zijn zware maatregelen, voor de komende 10 dagen. Maar deze zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat het virus minimale kans heef om zich te verspreiden. Ik doe dan ook een beroep op alle inwoners van Bonaire, want als we nu een stap terug doen, kunnen we straks weer versoepelen.

Ik kan niet vaak genoeg herhalen, de meest effectieve manier om dit virus in te dammen is:
houdt anderhalve meter afstand, was je handen en blijf zoveel mogelijk thuis.

Alle actuele informatie kunt u vinden op: www.bonairecrisis.com en alle andere overheidsbronnen.

Spich di dr. Marian Luinstra-Passchier riba 19 di sèptèmber

Maandenlang zijn wij op Bonaire in de gelukkige omstandigheid geweest dat we geen Coronavirus hadden op het eiland. Eind augustus kwam daar met een paar losse casussen een eind aan.

Vorige week bleek dat dokter Hermelijn positief getest was. Dat was voor hemzelf en voor zijn patiënten een hele schrik. Voor Publieke Gezondheid was dit het eerste geval waarbij er absolute alertheid nodig bleek. Veel mensen werden ingezet om alle contacten in beeld te brengen.

Al snel daarop bleek dat er meer positieve uitslagen binnen kwamen. Uit onderzoek blijkt dat deze positieve gevallen in te delen zijn in 4 clusters. Deze clusters zijn te herleiden naar de werksfeer en de informele contacten na het werk. Met andere woorden het zijn lokale besmettingen, dus niet geïmporteerd. Op dit moment blijkt dat er naast de 4 clusters er ook sprake is van meerdere losse casussen. Bij deze laatste is er nog geen verband gelegd met de bestaande clusters. Dit is een van de redenen waarom er besloten wordt tot het nemen van extra maatregelen.

Belangrijk voor u om te weten is dat een groot deel van de mensen die een positieve uitslag hebben vrij lichte klachten hebben. Op dit moment zijn er 2 personen in het ziekenhuis opgenomen. Fundashon Mariadal heeft nog voldoende capaciteit om meerder patiënten op te vangen.

Er wordt volop getest en om u daar enig inzicht in te geven zijn wij van circa 10 tot 20 testen per dag naar 40 tot 60 testen per dag gegaan. Ook hebben wij een kleine aanpassing gemaakt in het testbeleid. Vanaf vandaag worden huisgenoten, die wonen bij een positief getest persoon, ook getest ook al hebben zij geen klachten. Daarbuiten testen we alleen bij klachten.

Wij wachten nog op veel testresultaten en kunnen geen voorspellingen op voorhand doen. Het duurt meestal circa 2 dagen voordat er een uitslag is, dat betekent dat er altijd wat vertraging is. Met de snelheid waarmee er nu positieve testresultaten terugkomen is het van belangrijk dat de bestaande clusters geïsoleerd zijn zodat de 4 haarden snel uitdoven. Ik wil u vragen om alert te zijn en u te houden aan de afstandsmaatregelen omdat dit nog steeds de meest effectieve manier is om verspreiding van het virus te voorkomen.

Houdt afstand, was uw handen, blijf thuis blij klachten en laat u testen.

De scholen blijven vooralsnog open. De reden hiertoe is dat uit onderzoek blijkt dat kinderen besmetting van Covid 19 niet snel overbrengen en als zij al besmet raken er zelden ziek van worden. Tot nu toe blijkt ook dat er zich amper besmettingen op scholen voordoen. Dat is voldoende reden om de scholen vooralsnog open te houden.

Related Posts

(Source:  OLB)


Subscribe to the free Bonaire Insider newsletter:


Susan Davis, Bonaire InsiderSusan Davis has been living on Bonaire for over 25 years. She is a PADI Master Instructor, a certified bird guide, and an underwater and topside photographer. She also enjoys writing for The Bonaire Insider tourism news blog. 


 

Select Your Language

Subscribe to Our Newsletter

The Latest News From The Bonaire Insider

InfoBonaire is supported by advertising.
Thank you for supporting our advertisers!
Book your vehicle for your Bonaire Vaction with AB Carrental!

Archives

Categories

error: Sorry, content is protected under copyright.
Share
Tweet
Share
Pin